Omega-3 utječu na zdravlje mozga
Finski znanstvenici s “University of Eastern Finland” objavili su koncem 2013. godine u “Journal ot The American Heart Association” studiju o utjecaju konzumacije ribe bogate omega-3 masnim kiselinama na mozak.
Nad 3660 ispitanika u dobi do 65 godina starosti obavljeno je MRI skeniranje mozga u periodu od 1992-1994 i zatim ponovo pet godina kasnije. Istraživanje zaključuje da su ispitanici koji su u tom periodu redovito konzumirali ribu, posebno tunu, imali bolje stanje bijele tvari mozga i manju učestalost subkliničkog infarkta i abnormalija. Istraživači posebno ističu da su bolji rezultati vezani uz osobe koje su ribu konzumirale kuhanu ili pečenu, a ne friganu. Studija zaključuje da je koncentracija posfolipida dugog lanca u organizmu, poput omega-3 masnih kiselina, povezana sa zdravljem mozga odrasle populacije i ukazuje na blagotvoran učinak konzumacije ribe kao važnog izvora omega-3 masnih kiselina na zdravlje mozga.
Moglo bi Vas zanimati