Nedostatak kolina povezan je s većim rizikom od pojave masne jetre
Ako ste među onima koji još uvijek vjeruju u lošu reputaciju koju su jaja zaradila posljednjih desetljeća zbog prisutnosti relativno velike količine kolesterola, vrijeme je da preispitate svoja uvjerenja. Jaja (žumanjak) su naime, uz teleću i pileću jetru, najbolji prirodni izvor kolina, a bez njega vaš organizam trpi!
Studija provedena na 56.195 muškaraca i žena starosti između 45 i 75 godina u Kini (nisu alkoholičari, nisu imali hepatitis, kardiovaskularne bolesti ili tumore) još jednom je potvrdila kako bi unosu kolina trebali posvetiti više pažnje. Prosječna dnevna količina kolina koju su ispitanici uzimali prehranom kretala se oko 289 ± 85 mg za žene i 318 ± 92mg za muškarce. Muškarci i žene koji su uzimali veće količine kolina u pravilu su imali manje masnu jetru od osoba koje su ga prehranom uzimale manje. Istraživači zaključuju da je uzimanje kolina povezano s manjim rizikom od pojave masne jetre.1
Ranije istraživanje, objavljeno početkom 2014 godine, ukazuje na sve veću svijest o nužnosti individualnog pristupa pacjentima i njihovim nutritivnim potrebama. Dnevno potrebna količina kolina dostatna da spriječi pojavu masne jetre i oštećenja mišića usko je povezana sa spolom, životnom dobi, rasom i etničkom skupinom, no svako uzimanje manje od 50 mg dnevno smatra se apsolutno nedovoljnim i opasnim2.
Kolin pomaže matabolizam i normalnu funkciju jetre.
Bez dovoljnog unosa kolina povećava se rizik oboljevanja od metaboličkog sindroma, stanja koje uzrokuje inzulinsku rezistenciju, povišene trigliceride i kolesterol, te pretilosti. Glavni razlog tome je da nedostatak kolina doprinosi bržem deponiranju masti u jetri što može dovesti do brojnih oboljenja.
Kolin pomaže normalnu funkciju mozga i živčanog sustava
Bez kolina nije moguć razvoj kolinergičkih neurona autonomnog živčanog sustava. Kolin je ujedno i prekursor neurotransmitera acetilkolina koji sudjeluje u normalnoj funkciji mišića, memorije i procesu učenja. Vrlo je važan u razvoju mozga pa se od budućih majki očekuju da uzimaju dovoljne količine kolina prehranom, kako u vrijeme trudnoće tako i kasnije, tijekom dojenja. “Za trudnice pouzdano znamo da dijeta s premalim unosom kolina povećava rizik od problema s razvojem djeteta” kaže dr. Steven H. Zeisel, jedan od vodećih istraživača na djelovanju kolina. Prema dostupnim istraživanjima adekvatan dnevni unos kolina iznosi 450-550 mg, prehranom i suplementima.
Najbolji prirodni izvor kolina izvori kolina:
- Teleća jetra 350mg/100g
- Pileća jetra 330mg/100g
- Losos 220mg/100g
- Jaja 120mg/100g
- Sojin protein 88mg/100g
- Bademi 52mg/100g
- Brokoli 40mg/100g
Kolin je esencijalni, ali zbog promjena u načinu prehrani, zanemareni nutrijent. Ukoliko ne možete prehranom zadovoljiti preporučene dnevne unose ili imate problema s masnom jetrom, svakako preporučamo da joj pomognete da se očisti uz Natrol Milk Thistle Silimarine & Choline.
Što se pak jaja tiče, budite bez brige. Sva recentna istraživanja pokazuju kako je konzumacija jaja od koristi za organizam. Jedno jaje jadrži otprilike 186 mg kolesterola, što je otprilike 62% preporučene dnevne količine. Naime, bez kolesterola ne bi bilo ni nas, a što ga više unosimo prehranom, manje ga organizam u jetri proizvodi. Posljednja saznanja o kolesterolu ne povezuju njegovu konzumaciju prehranom s količinom kolesterola u krvi. Nekoliko jaja dnevo, suprotno zastarjelim uvjerenjima, pomaže zdravlju3, a može pomoći i da izgubite kilograme4!
Reference:
1.) Danxia Yu, Xiao-Ou Shu, Yong-Bing Xiang, Honglan Li, Gong Yang, Yu-Tang Gao, Wei Zheng, Xianglan Zhang: Higher Dietary Choline Intake Is Associated with Lower Risk of Nonalcoholic Fatty Liver in Normal-Weight Chinese Women, J.of Nutrition 114.197533, Listopad 2014.
2.) One size does not fit all: Dietary guidelines for choline may be insufficient, FASEB, 27. ožujak 2014
3.) Ying Rong, Li Chen, Tingting Zhu et.al.: Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: BMJ 2013; 346, siječanj 2013
4.) Wal JS1, Marth JM, Khosla P, Jen KL, Dhurandhar NV.: Short-term effect of eggs on satiety in overweight and obese subjects ; J Am Coll Nutr. 2005 Dec;24(6):510-5.
Moglo bi Vas zanimati