KALKULATOR DNEVNO POTREBNOG UNOSA KALORIJA

Kalkulator dnevno potrebnih kalorija pomaže vam da odredite startnu poziciju za plan prehrane i tjelesnih aktivnosti s kojima namjeravate postići željene promjene.

Unesite tražene podatke i izračunajte koliko kalorija (da budemo precizni: kilokalorija, umjesto uvriježeno “kalorija”) je vašem organizmu trenutno potrebno da bi održavao postojeće stanje. U odnosu na dobivenu brojku i vaše namjere – gubitak kilograma ili povećanje tjelesne mase, ovo je osnovna početna stavka.

Savjet

Ukoliko želite izgubiti na težini počnite uzimati manje kalorija od izračunate vrijednosti potrebne za održanje trenutne težine.

Za gubitak 0,5 kg masnog tkiva potrebno potrošiti oko 3.500 kalorija. Teoretski, to znači da će uzimanje 500 kalorija dnevno manje od količine koju ste dobili izračunom učiniti da izgubite 0,5 kg u periodu od tjedan dana.

U početku će uspjeh biti zamjetan, no s vremenom će postati malo teže. Evo zašto:

organizam se privikava na manje dostupnu količinu kalorija, usporava metabolizam i troši manje
 kako bi usporio, metabolizam će prvo trošiti mišiće, kao velike potrošače energije, a tek potom masno tkivo
smanjenjem mišćne mase i gubitak kilograma bit će sve sporiji

Uzmite u obzir da će, kako postajete lakši, i vaša potreba za kalorijama biti sve manja pa se kalkulacija dinamički mijenja i potrebno je ponovno preračunati trenutno potrebnu količinu kalorija!

MOGLO BI VAS ZANIMATI