Nutri kalkulatori

Kalkulator dnevno potrebnih kalorija
Kalkulator kalorija dijeta

Kalkulatori postavljeni na ovim stranicama pomažu vam da dobijete uvid u opće stanje organizma i saznate startnu poziciju prema kojoj ćete napraviti plan prehrane i tjelesnih aktivnosti s kojima namjeravate postići željene promjene.

KONTROLIRAJTE UNOS KALORIJA

Smanjite unos kalorija u odnosu na količinu koja vam je potrebna za održanje postojećeg stanja. Koja je to količina kCal možete izračunati uz pomoć kalkulatora dnevno potrebnih kalorija. Dijetu započnite uzimanjem 500 kCal dnevno manje od količine koju ste dobili izračunom. Još je bolje ukoliko promjenu prehrane kombinirate s fizičkom aktivnosti i na taj način ne dozvolite organizmu da reducira potrošnju energije. U tom će slučaju i rezultati koje ste postigli ostati dugotrajni.

Važno

Ukoliko želite izgubiti na težini, uzimajte manje kalorija. Za gubitak 0,5 kg masnog tkiva potrebno potrošiti oko 3.500 kalorija. Teoretski, to znači da će uzimanje 500 kalorija dnevno manje, od količine koju ste dobili izračunom, učiniti da izgubite 0,5 kg u periodu od tjedan dana.

NE PRETJERUJTE S RESTRIKTIVNOM DIJETOM

Postoje generalne preporuke za minimalne količine kalorija koje moramo uzeti, a postavljene su na 1200 kalorija za žene, odnosno 1800 kalorija za muškarce. Uzimanje manjih količina moglo bi napraviti više štete nego koristi. Koliko ćete točno kilograma izgubiti dnevnim smanjenjem unosa za 500 kalorija ovisi i o tjelesnoj kompoziciji, razini hormona te drugim faktorima pa individualni rezultati mogu varirati. Upravo zbog hormona i njihovih receptora naglim gubitkom kilograma možete izazvati rezistenciju na hormon leptin i iskusiti Yo-Yo efekt zbog kojeg ćete kasnije teško održavati željenu težinu. Nemojte odustati ukoliko vam ide sporije.

Višak kalorija najbolje je potrošiti koristeći mišiće

Pokrenite se! Baviti se sportom barem jednom tjedno je bolje nego niti jednom!

Zdrava i raznovrsna prehrana uz vježbanje može polučiti najbolje rezultate. U vrijeme restriktivnih dijeta sa smanjenim unosom kalorija svakako uzmimajte nadopunu prehrani u obliku vitamina i minerala kako biste bili sigurni da u organizam unosite potrebne količine neophodnih nutrijenata. Svakako preporučujemo i uzimanje omega-3 masnih kiselina. Dodatno, dodaci prehrani pri tome mogu dodatno ubrzati metabolizam, utjecati na apsorpciju ugljikohidrata ili deponiranje masti u stanice.