NUTRI KALKULATORI

Kalkulator dnevno potrebnih kalorija
Kalkulator kalorija dijeta

Kalkulatori postavljeni na ovim stranicama pomažu vam da dobijete uvid u opće stanje organizma i saznate startnu poziciju prema kojoj ćete napraviti plan prehrane i tjelesnih aktivnosti s kojima namjeravate postići željene promjene. Imajte na umu da kontrola razine šećera u krvi može igrati ključnu ulogu u procesu gubitka kilograma iz više razloga.

Kojim mehanizmima povezanim s gubitkom kilograma pomaže stabilna razina glukoze u krvi?

  1. Regulacija apetita: stabilna razina šećera u krvi pomaže u održavanju ravnoteže hormona gladi i sitosti, poput inzulina i leptina. Ako razina šećera oscilira, to može dovesti do jačeg osjećaja gladi i češće konzumiranja visokokalorične hrane.
  2. Prevencija prejedanja: Kontroliranjem razine šećera, posebno izbjegavanjem naglih skokova i padova, možete smanjiti rizik od prejedanja. Stabilna razina šećera doprinosi održavanju stabilnog energijskog nivoa, što smanjuje nagli osjećaj gladi.
  3. Poticanje metabolizma: Redovita i uravnotežena prehrana koja pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi može podržati normalan metabolizam. To znači da tijelo može učinkovitije koristiti energiju iz hrane, čime se smanjuje skladištenje viška energije u obliku masti
  4. Povećanje osjetljivosti na inzulin: Gubitak kilograma često ide ruku pod ruku s poboljšanom osjetljivošću na inzulin. Stabilna razina šećera u krvi pomaže tijelu u boljem upravljanju inzulinom, što može olakšati proces gubitka kilograma.
  5. Izbjegavanje emocionalnog jedenja: Fluktuacije razine šećera u krvi povezane s konzumacijom brze hrane ili visokokaloričnih grickalica mogu utjecati na emocionalno stanje i potaknuti emocionalno jedenje. Održavanjem stabilne razine šećera možete smanjiti emocionalne impulsivne odluke o hrani.

KONTROLIRAJTE UNOS KALORIJA

Smanjite unos kalorija u odnosu na količinu koja vam je potrebna za održanje postojećeg stanja. Koja je to količina kCal možete izračunati uz pomoć kalkulatora dnevno potrebnih kalorija. Dijetu započnite uzimanjem 500 kCal dnevno manje od količine koju ste dobili izračunom. Još je bolje ukoliko promjenu prehrane kombinirate s fizičkom aktivnosti i na taj način ne dozvolite organizmu da reducira potrošnju energije. U tom će slučaju i rezultati koje ste postigli ostati dugotrajni.

Važno

Ukoliko želite izgubiti na težini, uzimajte manje kalorija. Za gubitak 0,5 kg masnog tkiva potrebno potrošiti oko 3.500 kalorija. Teoretski, to znači da će uzimanje 500 kalorija dnevno manje, od količine koju ste dobili izračunom, učiniti da izgubite 0,5 kg u periodu od tjedan dana.

NE PRETJERUJTE S RESTRIKTIVNOM DIJETOM

Postoje generalne preporuke za minimalne količine kalorija koje moramo uzeti, a postavljene su na 1200 kalorija za žene, odnosno 1800 kalorija za muškarce. Uzimanje manjih količina moglo bi napraviti više štete nego koristi. Koliko ćete točno kilograma izgubiti dnevnim smanjenjem unosa za 500 kalorija ovisi i o tjelesnoj kompoziciji, razini hormona te drugim faktorima pa individualni rezultati mogu varirati. Upravo zbog hormona i njihovih receptora naglim gubitkom kilograma možete izazvati rezistenciju na hormon leptin i iskusiti Yo-Yo efekt zbog kojeg ćete kasnije teško održavati željenu težinu. Nemojte odustati ukoliko vam ide sporije.

Višak kalorija najbolje je potrošiti koristeći mišiće

Pokrenite se! Baviti se sportom barem jednom tjedno je bolje nego niti jednom!

Zdrava i raznovrsna prehrana uz vježbanje može polučiti najbolje rezultate. U vrijeme restriktivnih dijeta sa smanjenim unosom kalorija svakako uzmimajte nadopunu prehrani u obliku vitamina i minerala kako biste bili sigurni da u organizam unosite potrebne količine neophodnih nutrijenata. Svakako preporučujemo i uzimanje omega-3 masnih kiselina. Dodatno, dodaci prehrani pri tome mogu dodatno ubrzati metabolizam, utjecati na apsorpciju ugljikohidrata ili deponiranje masti u stanice.