povezanost

Iako sponzorirana od strane poznate marke hrane za pse nova australska studija na malom broju pasa i njihovih vlasnika donosi zanimljive rezultate: srca pasa i vlasnika kucaju sinkronizirano!

 

Broj otkucaja pada različitim ritmom

Studija s tri psa i njihova vlasnika opremljenih monitorima otkucaja srca koncipirana je na način da se psi i vlasnici na početku studije najprije razdvoje, provedu neko vrijeme odvojeni, a zatim ponovno spoje. Po razdvajanju monitori su zabilježili ubrzanje srčanog ritma sličnog onom kod anksioznih stanja. Kada se nakon nekog vremena pas i vlasnik ponovno spoje, broj otkucaja srca ubrzo pada.

Ono što je naročito interesantno je da ritam promjena otkucaja srca psa prati pad otkucaja srca vlasnika. Prirodno, ljudi i psi nemaju isti ritam otkucaja, no u situaciji ponovnog sjedinjenja, ukoliko bi broj otkucaja vlasnika pao za 20 po minuti, broj otkucaja psa pao bi za 40, a sve kako bi nakon kraćeg vremena mogli biti sinkronizirani.

Blagotvoran utjecaj na zdravlje

Pad broja otkucaja srca dovoljno je značajan da se sa sigurnošću može reći da ima povoljan utjecaj na zdravlje, kaže dr. Craig Duncan, voditelj projekta i ističe kako je stres jedan od vodećih uzroka brojnih zdravstvenih problema. Ovaj projekt u stvari samo nastavlja ranijim studijama potvrđenu povezanost zdravlja i posjedovanja kućnih ljubimaca.

Prema američkom “Centres for Disease and Prevention” posjedovanje bilo kakvog kućnog ljubimca može sniziti krvni pritisak, kolesterol, trigliceride, umanjiti osjećaj samoće i pospješiti šanse za socijalnim kontaktom, vježbanjem i aktivnostima na otvorenom.

Kronobiologija kod ljudi

Da ne bi bilo zabune, sinkronizacija broja otkucaja srca, kronbiologija (“entrainment”) je dobro poznata i potvrđena kod emotivno duboko povezanih osoba, tako da, o.k. nabavite kućnog ljubimca, ali ne zaboravite voljeti ljude!

Moglo bi Vas zanimati

 • Vitamin D3 2000 IU

  Vitamin D3 2000 IU Fast Dissolve

  97,00 kn
 • Immune Boost

  Immune Boost

  188,00 kn
 • Ultra Zinc

  Ultra Cink

  39,00 kn
 • Ultra Vitamin D3

  Ultra Vitamin D3

  64,00 kn
 • Spirulina

  Spirulina

  139,00 kn
 • Ulje egipatskog crnog kima

  Ulje egipatskog crnog kima

  125,00 kn
 • Natrol Quercetin ( kvercetin )

  Quercetin 500 mg

  109,00 kn
 • Nqatrol kurkuma (Turmeric)

  Kurkuma (Turmeric)

  195,00 kn

Reference:
1.) John Halliwill: Histamine tied to changes in blood pressure during exercise-recovery period, 2006
2.) Romero, Hocker, Mangum, Luttrell, Turnbull, Struck, Ely, Sieck, Dreyer, Halliwill: Evidence of a broad histamine footprint on the human exercise transcriptome, The J.of Psyhology, 09.04.2016

0 odgovora

Ostavi komentar

Želite se pridružiti diskusiji?
Prijavite se i komentirajte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *