• 0Košarica
vital.hr
  • Naslovna
  • Proizvodi
    • Kategorije proizvoda
      • Energija
      • Imunitet
      • Kosti i zglobovi
      • Mama i beba
      • Mozak
      • Nesanica
      • Oči i vid
      • Probava
      • Samo za muškarce
      • Samo za žene
      • Srce i krvožilni
      • Vitko tijelo
    • Proizvođači
      • Natrol
      • Vitabiotics
    • Novi proizvodi
    • Proizvodi na akciji
  • Vijesti
    • Zdrave vijesti
  • Teme
    • Gubitak kilograma
    • Ekstrakti i drugi nutrijenti
    • Vitamini i minerali
    • Zdravlje
  • Kalkulatori
    • Kalkulatori kalorija
      • Kalkulator tjelesne masti-BFP kalkulator
      • Kalkulator indeksa tjelesne mase – BMI kalkulator
      • Kalkulator dnevno potrebnih kalorija
      • Kalkultor potrošnje kalorija prema aktivnostima
      • Kalkulator potrošnje kalorija prema broju otkucaja srca
      • Nutri kalkulator prema tipu prehrane
      • Kalkulator dnevno potrebnog unosa proteina
    • Kalkulatori za buduće mame
      • Kalkulator plodnih dana
      • Kalkulator za trudnice
  • Moj Vital
    • Newsletter Signup
    • Newsletter odjava
    • Logiraj se
    • Uredi podatke
    • Izgubljena lozinka
    • Česta pitanja
  • Traži
  • Izbornik Izbornik

Kolesterol u hrani ne predstavlja razlog za zabrinutost

Vijesti, Zdrave vijesti

Pedeset godina stare smjernice o štetnosti kolesterola u hrani odlaze u povijest, cilj je smanjiti udio konzumacije šećera, posebno glukozno-fruktoznih sirupa, u dnevnoj prehrani

Svakih pet godina američko Ministarstvo zdravlja, zajedno s Ministarstvom poljoprivrede, izdaje “Prehrambeni vodič za Amerikance” koji uvelike određuje nutricionističko stajalište i industrijske trendove. Vodič se temelji na Prehrambenim smjernicama savjetodavnog odbora za hranu koji je ovih dana objavio izvješće za 2015. godinu. Nove smjernice u suprotnosti su s dosadašnjim stajalištem, zadnji puta potvrđenim prije samo 5 godina, kojim je preporučena dnevna doza kolesterola u hrani u Americi određena na 300 mg. Iako se ovakvo ograničenje ne primjenjuje u velikoj većini drugih zemalja, kolesterol se svugdje smatrao nepoželjnim.

Mantra o kolesterolu

Konzumirati hranu bogatu kolesterolom, poput jaja, hobotnica i rakova, ne predstavlja razlog za zabrinutost, donosi izvješće, no to ne znači da osobe koje imaju povišene razine, posebno “lošeg” kolesterola u krvi, ili oboljeli od dijabetesa tipa 2, ne trebaju i dalje paziti na unos kolesterola, već samo da uzimanje kolesterolom bogate hrane ne utječe bitno na ukupnu razinu kolesterola u krvi. Na koncu, kako god se hranili, samo 15% kolesterola iz namirnica završava u krvotoku, dok 85% proizvodi jetra.

Na crnoj listi

Upozorenja o štetnosti konzumacije kolesterolom bogate hrane krenula su od američkog Udruženja kardiologa još 1961. godine, a ubrzo su se preporuke dočepali državni birokrati koji bi najradije do u miligram propisali što i kako treba konzumirati. “Za svaki pojedini nutrijent na koji uopće možemo pomisliti postoje studije s ovakvim ili onakvim ishodom”, kaže John P.A. Ioannidis, profesor medicine i statistike sa Stanforda, jedan od najžešćih kritičara nutricionizma kao znanosti, i dodaje: “U toj literaturi epidemijskih proporcija, koliko je rezultata uopće točno?” Problem s nutricionizmom je u aroganciji koja često prati prehrambene savjete, ističu drugi. Više otvorenosti “autoriteta” prema novim spoznajama olakšalo bi pronalaženje kvalitetnijih rješenja.

Odakle je krenulo, tamo se i vratilo. Koncem 2013. godine American College of Cardiology i American Heart Association udruženim su snagama pregledali brojne, u međuvremenu objavljene, studije uz zaključak da “ne vide znanost koja bi poduprla teorije o prehrambenim restrikcijama (kolesterola)”. “Mi to jednostavno ne znamo”, kaže dopredsjedavajući udruge Robert Eckel, profesor medicine sa sveučilišta Colorado. I bi tako. Nove smjernice državna je birokracija objavila ovih dana, a industrija će ih slijediti ubrzo. Za narednih pedeset godina možda smo posljednja generacija koja gleda bombastične reklame proizvoda koji “ne sadrže kolesterol” ili su “sa smanjenim udjelom kolesterola”.

Nove smjernice

“Ispalo je kompliciranije nego što smo mislili”, kaže profesor Lawrence Rudel. Pregledavajući radove Anitschkova, Rusa koji je prvi 1906. godine objavio studiju o utjecaju kolesterolom bogate hrane na laboratorijske zečeve, Rudel ističe da se pogrešni zaključci vuku još iz tog vremena. Anitschkov je utvrdio značajno pogoršanje zdravstvenog stanja zečeva koji su bili hranjeni kolesterolom bogatom hranom, no u isto vrijeme je zamijetio, a ostalo je zanemareno, da se to ne odnosi na bijele zečeve. “Mi ni danas ne znamo zašto je to tako, a genetika bi mogla biti samo jedan od razloga”. Tako je i s ljudima. Konzumirati kolesterolom bogate namirnice na neke osobe neće imati utjecaja, dok će druge iskusiti zdravstvene tegobe.

Fokus usmjeren na manji unos šećera i uravnoteženu, kvalitetnu prehranu

Ideja iza novo objavljenih Smjernica je prebaciti fokus s kolesterola na hranu bogatu rafiniranim šećerima i zasićenim mastima. Važnost uravnotežene prehrane i fizička aktivnost ponovno se ističu. Smjernice ukazuju i na primjetan nedostatak vitamina A, D, E, C, folne kiseline, kalcija i magnezija kod generalne populacije. Kvalitetna prehrana trebala bi biti prije svega raznovrsna, bogata voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, orašastim voćem, plodovima mora, mliječnim proizvodima sa smanjenim udjelom zasićenih masti, umjerenoj konzumaciji alkohola te s:

• manje od 2,3 grama soli dnevno
• manje od 10% ukupno kalorija dnevno iz zasićenih masti
• najviše 10% ukupno kalorija dnevno iz pridodanih šećera

Izvješće prebacuje fokus sa zabrana na važnost ukupnih prehrambenih navika – kombinaciju kvalitete i kvantitete koji imaju sinergijsko djelovanje i kumulativni efekt na ukupno stanje i zdravlje organizma. Finalno i službeno izvješće temeljeno na preporukama Savjetodavnog odbora bit će usvojeno krajem 2015 godine.

Referenca:
Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee, 19.02.2015

 

Moglo bi Vas zanimati

  • Pycnogenol 50 mg

    Pycnogenol

    68,90 € (519,13 kn)
    Dodaj u košaricu Pokaži detalje
  • Omega 3-6-9 Complex

    Omega 3-6-9 Complex

    Pročitaj više Pokaži detalje
  • Omega 3 Extreme

    Extreme Omega-3

    Pročitaj više Pokaži detalje
  • Slika rezerviranog mjesta

    Gymnema Sylvestre

    Pročitaj više Pokaži detalje
  • DHA 500 Omega-3
    Ocjenjeno 4.00 od 5

    DHA 500

    Pročitaj više Pokaži detalje
  • Natrol koenzim Q-10 100mg

    Koenzim Q-10 100 mg

    34,90 € (262,95 kn) – 35,90 € (270,49 kn)
    Odaberi opcije
  • Slika rezerviranog mjesta

    Koenzim Q-10 30 mg

    Pročitaj više Pokaži detalje
  • Natrol ekstrakt cimeta

    Cinnamon Extract 1000 mg

    13,90 € (104,73 kn)
    Dodaj u košaricu Pokaži detalje
  • Natrol Alpha Lipoic Acid 300mg

    Alfa lipoična kiselina 300 mg

    19,90 € (149,94 kn)
    Dodaj u košaricu Pokaži detalje
  • Slika rezerviranog mjesta

    Alfa lipoična kiselina 100 mg

    Pročitaj više Pokaži detalje
  • alfa lipoicna kiselina

    Alfa lipoična kiselina 600 mg 45 tableta

    23,60 € (177,81 kn)
    Pročitaj više Pokaži detalje
  • Slika rezerviranog mjesta

    Omega-3 Krill Oil 1000 mg

    Pročitaj više Pokaži detalje
PrethodniSljedeći
123
Podijelite ovaj unos
  • Dijeli Facebook
  • Dijeli Twitter
  • Podijeli na WhatsAppu
  • Dijeli Pinterest
  • Dijeli putem pošte
Možda će vam se i svidjeti
Psima i vlasnicima srca kucaju sinkronizirano!
Nedostatak kolina povezan je s većim rizikom od pojave masne jetre
Koenzim Q-10 ublažava simptome povezane s uzimanjem statina
Lose mastiMuški i ženski mozak različito reagiraju na prehranu bogatu mastima

TEME

  • Željezo - FeroglobinŽeljezo26.05.2022 - 10:00
  • Dr Gordan CrvenkovicKako se pripremiti za trudnoću17.01.2022 - 10:54
  • Ultra ZincCink30.09.2020 - 10:28
  • Melatonin upotreba i doziranjeMelatonin doziranje i upotreba03.10.2019 - 12:40
  • Postotak tjelesne mastiKalkulator kalorija09.03.2019 - 21:14

ZDRAVE VIJESTI

  • Immunace OriginalImmunace mikronutrijenti i učinak COVID-19 cjepiva17.05.2022 - 12:21
  • Kvercetin i vitamin CKvercetin u profilaksi i ranom liječenju bolesti COVID-1917.10.2020 - 12:14
  • Cink u prehraniCink i COVID-1917.10.2020 - 10:06
  • Vitamin D i koronavirusUtvrđena povezanost nedostatka vitamina D i nove koronavirus infekcije07.05.2020 - 12:50
  • Prehlada i suplementiMogu li suplementi pomoći kod prehlade ili gripe?30.03.2020 - 10:50

SIGURNA KUPOVINA

Podržane kartice

KORISNI LINKOVI

Facebook stranice
Newsletter prijava & odjava
Web trgovina: GoVital.eu
EU Web Shop: GoVital.eu

KONTAKT

Pošalji e-mail
Telefon: (01) 615 46 46
e-mail: info@vital.hr
Maloprodaja: Albaharijeva 4, Zagreb

WEB TRGOVINA

Kako kupovati
Uvjeti i odnosi
Sigurnost kupovine
Privatnost podataka

MOJ VITAL

Česta pitanja
Korisnički račun
Praćenje pošiljke
Odjavi se
© VITAL MEDIA
  • Facebook
  • Twitter
Nedostatak kolina povezan je s većim rizikom od pojave masne jetreMontmorency visnjaSuper voće: Višnja
Pomaknite se na vrh
Dužni smo Vas obavijestiti da za pravilno funkcioniranje ove stranice koriste kolačiće (en. cookies). Ukoliko želite nastaviti molimo pritisnite "Razumijem". PostavkeRAZUMIJEM
Privatnost & kolačići

Kolačići i privatnost

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva tijekom navigacije po web mjestu. Uz neophodne kolačiće bez kojih ove stranice ne bi radile koristimo i kolačiće treće strane koji nam pomažu u analiziranju i razumijevanju načina na koji koristite ovu web stranicu. Ti će se kolačići pohraniti u vaš preglednik samo uz vaš pristanak. Također, imate mogućnost isključivanja ovih kolačića, ali isključivanje nekih od njih može imati utjecaja mogućnost ispravnog pregleda stranica.
Necessary
Uvijek omogućeno
Nužni kolačići su apsolutno neophodni za pravilno funkcioniranje web stranica. Ova kategorija uključuje samo kolačiće koji osiguravaju osnovne funkcionalnosti i sigurnosne značajke web stranice. Ovi kolačići ne pohranjuju nikakve osobne podatke.
Spremi i prihvati