B vitamini

Nakon novosti o preporučenom dnevnom unosu vitamina B2 evo i novog istraživanja vezanog uz unos vitamina B6 i vitamina B12. Rezultati ovog dobro provedenog istraživanja posebno su upozoravajući za muškarce koji puše.

NOVA STUDIJA

Studija objavljena u Journal of Clinical Onkology dokazuje povezanost uzimanja visokih dnevnih doza vitamina B6 (piridoksin) i B12 (kobalamin) s povećanim rizikom od pojave raka pluća kod muškaraca, naročito pušača. Studija je provedena u SAD-u na velikom broju osoba i pokazala je 30% do 40% veći rizik od pojave raka pluća kod muškaraca, ali ne i žena.

Čini se kako je ovako visok rizik povezan s vrlo visokim dozama vitamina B-6 (više od 20 mg na dan) i B-12 (više od 55 mcg na dan). Muškarci koji puše i uzimaju velike količine vitamina B-6 ili B-12 imaju 3 do 4 puta veće šanse oboljeti od raka pluća od osoba koje ih ne uzimaju.1

VITAMINI B SKUPINE U HRANI

Vitamini B skupine u većim su količinama prisutni u hrani životinjskog podrijetla, naročito u mlijeku i mliječnim proizvodima, jajima i iznutricama, posebno u jetri. Zeleno lisnato povrće dobar je biljni izvor vitamina B.

RIBOFLAVIN I KOBLAMIN U DODACIMA PREHRANI

Riboflavin i kobalamin su uobičajeni sastojci B-kompleksa i mnogih multivitaminskih pripravaka. Natrol B-Complex Fast Dissolve sadrži potpuno sigurnih 0,67 mg piridoksina (B-6) i 10 mcg kobalamina (B-12) po tableti.

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Reference:
1. Theodore M. Brasky, Emily White, and Chi-Ling Chen: Long-Term, Supplemental, One-Carbon Metabolism–Related Vitamin B Use in Relation to Lung Cancer Risk in the Vitamins and Lifestyle (VITAL) Cohort, Journal of Clinical Oncology, 2017

0 odgovora

Ostavi komentar

Želite se pridružiti diskusiji?
Prijavite se i komentirajte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *