ProTan i fotostarenje

Iako će, prema dostupnim statističkim podacima, jedna od pet osoba do dobi od 70 godina razviti neki oblik raka kože, izgleda da više pažnje od vrlo opasne i po život opasne bolesti u javnosti izaziva estetska strana problema i strah od preranog starenja kože.

FOTOSTARENJE – PRERANO OSTARJELA KOŽA

Fotostarenje (engleski „photoaging“) je pojam koji označava prerano starenje kože uzrokovano učestalom izlaganju tijela ultraljubičastim zrakama – sunčevim, ali i umjetnim, poput onih u solariju. Prema intenzitetu i pojavnosti fotostarenje se razlukuje od kronološkog, prirodnog, starenja. Prirdo starenje čini kožu tanjom, dok je fotoostarjela koža zadebljana i hiperkeratotična.
Dugotrajno izlaganje UV zrakama visokog intenziteta uzrokuje oštećenja koja mijenjaju normalnu strukturu kože. UVB zrake su kraće i djeluju uglavnom na epidermis, vanjski sloj kože. Dobro nam poznate opekline kože uglavnom najstaju usljed djelovanja UVB zraka.
UVA zrake su veće valne duljine i predstavljaju 90% UV zračenja sunca. Kao i UVB zrake oštećuju epidermalne stanice, no prodiru i dublje, u dermis, gdje uzrokuju fotooksidativni stres uslijed kojeg može doći do oštećenja molekula DNA, vlakna kolagena i proteina. Oštećenja kolagena dovode do povećane proizvodnje abnormalnog elastina što dovodi do povećane proizvodnje enzima zvanih metaloproteinaza. Iako namijenjeni obnavljanju kolagena, proizvedeni pod utjecajem UVA zračenja, svoju funkciju ne obavljaju ispravno i degradiraju kolagen što rezultira nepravilno obnovljenom kožom. Ukoliko se taj proces odvija dugotrajno na nepravilno obnovljenoj koži pojavit će se bore, a zalihe kolagena će se smanjiti.

Znakovi fotostarenja uključuju:

 • Pojavu bora
 • Smanjeni elasticitet kože
 • Promjenu pigmentacije koja dovodi do mrlja i nejednake boje kože
 • „Paukove mreže“ vena na nosu, obrazima i vratu
 • Grube crvene mrlje (sunčane keratoze) koje mogu biti pretkancerogene i zahtijevaju posebnu pažnju.

Fotostarenje je najizrazitije na dijelovima tijela koja su najviše izožena suncu – lice, vrat, usne i gornji dio šaka. Kod žena je često zahvaćen i nezaštićeni gornji dio prsnog koša.

KOLIKO SUNČEVOG ZRAČENJA UZROKUJE FOTOSTARENJE?

Rizik od fotostarenja uvjetovan je površinom kože koja nije zaštićena od djelovanja UV zraka, vremenom provedenim pod suncem i genetskim predispozicijama. Osobe svijetle puti, plave ili crvene kose, generalno su rizičnije od tamnoputih, no za sve gotovo podjednako vrijedi pravilo odgovornog izlaganja suncu ili boravka u solatiju. Dobro je znati da je preko 80% svih znakova starenja kože, naročito kod osoba koje dugotrajno izlažu kožu UV zrakama, izazvano upravo foto, a ne prirodnim starenjem kože.

KAKO PREVENIRATI FOTOSTARENJE?

Odgovorno ponašanje najbolja je zaštita od fotostarenja kože. Smanite rizik i izbjegavajte dugotrajno izravno izlaganje kože na suncu, posebno između 10 i 17 sati. Nosite majice, naočale i pokrivala za glavu. Redovito nanosite kreme za zaštitu od sunca s visokim UV zaštitnim faktorom. Uzimajte hranu ili dodatake prehrani bogate antioksidansima kao što su vitamin E, vitamin C, koenzim Q-10, likopen i zeleni čaj. Antioksidansi ne pružaju zaštitu od prodiranja UV zraka, ali svojim djelovanjem mogu značajno umanjiti štetno djelovanje unutar organizma i značajno reducirati pojavu kliničkih znakova starenja kože. Vitamin A je neophodan za održavanje normalne kože i pokazuje kemoprotektivno djelovanje. Beta karoten, prirodan oblik vitamina A, u studija je pokazao protektivno djelovanje kod akutnih i kroničnih oštećenja kože nastalih pod utjecajem UV zraka. Smanjuje oštećenja DNA i pojavu degenerativnih bolesti
U posljednje vrijeme dosta pažne usmjereno je na djelovanje niacina (nikotinamida, B3) budući da recentne kliničke studije ukazuju na njegovo protektivno djelovanje na pojavnost melanoma. Vitamin C je neophodan za normalno stvaranje kolagena.
Uz vitamine, minerale i ekstrakte bilja važnu ulogu u zaštiti od UVB zračenja pokazuju esencijalne masne kiseline koje vlaže i smiruju upalna stanja kože. Prirodno visok sadržaj masnih kiselina potrebnih koži sadrži ulje boreča (boražine), dostupno kao mono pripravak ili sastojak 3-6-9 omega ulja.
Stoga, uz obaveznu zaštitu kože kremama s visokim zaštitnim faktorom, pomognite prirodne procese za zaštitu i obnovu kože iznutra. Uzmite Perfectil Protan, poserbno namijenjen za uzimanje prije, poslije i nakon sezone sunčanja. I ne zaboravite na hidrataciju – uzimajte dovoljno tekućine koja će ubrzati izmjenu tvari i pomoći organizmu da popravi oštećenja.

MOGLO BI VAS ZANIMATI

 • Alfa lipoična kiselina 600 mg

  Alfa lipoična kiselina 600 mg

  148,00 kn
 • Natrol Biotin 1000 mcg

  Biotin 1000 mcg

  92,00 kn
 • Ulje noćurka

  Noćurak ulje u kapsulama

  139,00 kn
 • Perfectil Original

  Perfectil Original

  89,00 kn
 • Perfectil Protan

  Perfectil Plus Protan

  179,00 kn
 • Skin Hair Nails

  Skin Hair Nails

  128,00 kn
 • Ulje boražine

  Ulje boražine u kapsulama

  145,00 kn
 • Inner Cleanse

  Wellwoman Inner Cleanse

  99,00 kn
0 odgovora

Ostavi komentar

Želite se pridružiti diskusiji?
Prijavite se i komentirajte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *