Vježbanje i alergija

Alergije na polen sve su raširenije i vjeruje se da zahvaćaju između 10 do 30% populacije. Svrbež i crvenilo očiju, kihanje ili neki još teži simptomi natjerat će vas da posegnete za antihistaminicima, lijekovima za alergiju. No znate li da visoke doze antihistaminika otežavaju normalan oporavak organizma nakon vježbanja?

 

Histamin snižava krvni tlak nakon vježbanja

Histamin je tvar kojom tijelo reagira na pelud, plijesni, životinjsku dlaku, ubod insekta i druge alergene. Pretjerana reakcija organizma na prisustvo alergena može rezultirati burnim i izrazito neugodnim alergijskim reakcijama. Međutim, prema istraživanju1 prof. Johna Halliwilla, histamini opuštaju krvne žile i pospješuju protok krvi potreban za oporavak nakon vježbanja. Zbog navedenog i nekih drugih reakcija, histamin dovodi do pada krvnog tlaka nakon vježbanja. Svakodnevno vježbanje osnovna je preporuka osobama s povišenim krvnim tlakom, no postoje i obrnuti slučajevi kod kojih nekim osobama, čak i profesionalnim sportašima, nakon intenzivnog vježbanja tlak može pasti toliko da izazove nesvjesticu. Za ovu drugu skupinu ljudi uzimanje (određenih) antihistaminika potencijalno može biti od koristi, dok kod osoba s visokim krvnim tlakom uzimanje antihistaminika može poništiti pozitivan utjecaj vježbanja.

Antihistaminici koče oporavak nakon vježbanja

Nova studija2 nastavlja prethodno istraživanje i proširuje ga na gensku ekspresiju organizma pod utjecajem antihistaminika. U oporavak organizma nakon treninga uključeno je 3.000 gena. Kod ispitanika koji su uzimali antihistaminike prije vježbanja djelovanje njih 795 (oko 27%) je otupljeno i isključeno iz procesa oporavka u periodu od 3 sata nakon prestanka vježbanja. Oporavak mišića i organizma uopće, kod ispitanika koji su uzimali antihistaminike, bio je nepotpun. Djelovanje histamina uočeno je na brojne stanične funkcije, uključujući upale, krvožilni sustav, metabolizam i stanično održavanje.

Uzimati ili kihati?

Istraživači ističu kako je prerano za definitive zaključke o tome treba li uzimati antihistaminike prije vježbanja ili ne, ali navode da su rezultati istraživanja važni kako bi svaka osoba pojedinačno mogla procijeniti koliko koristi ili štete uzimanje može izazvati. Nepobitno je da uzimanje antihistaminika koči pad krvnog tlaka i oporavak nakon vježbanja, no za neke osobe pretjerana alergijska reakcija na histamin može imati još teže posljedice. Osobno, kao fitness entuzijast, prof. Halliwill kaže da ih izbjegava uzimati sve do časa dok ga alergijska reakcija na polen ne dovede do situacije u kojoj se jednostavno osjeća “jadno i mora posegnuti za tabletom”.

Moglo bi Vas zanimati


Reference:
1.) John Halliwill: Histamine tied to changes in blood pressure during exercise-recovery period, 2006
2.) Romero, Hocker, Mangum, Luttrell, Turnbull, Struck, Ely, Sieck, Dreyer, Halliwill: Evidence of a broad histamine footprint on the human exercise transcriptome, The J.of Psyhology, 09.04.2016

0 odgovora

Ostavi komentar

Želite se pridružiti diskusiji?
Prijavite se i komentirajte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *