Muški i ženski mozak različito reagiraju na prehranu bogatu mastima
I dok žene uobičajeno više paze na prehranu i izbjegavaju masno, novo objavljeno istraživanje pokazuje da bi na konzumaciju masne hrane trebali puno više pažnje obratiti – muškarci.
Istraživači s Cedar-Sinai Diabetes And Obesity Research Institute iz Los Angelesa zaključili su da muški i ženski mozak posve različito reagiraju na konzumaciju masne hrane. Ta razlika kod muškaraca ima za posljedicu pojavu upalnih procesa u mozgu i predstavlja rizik za zdravlje uopće, dok u ženskom mozgu takvi procesi nisu zamjećeni. Žene dakle mogu povremeno na ćevape i hamburgere, dok bi ih muškarci svakako trebali izbjegavati, naročito ukoliko već imaju simptome neke od srčanih bolesti ili dijabetesa tipa 2
Već ranija istraživanja istog tima sugeriraju kako upalni procesi u mozgu, povezani s prejedanjem masne hrane, dovode do neravnoteže šećera u krvi i povećane pojave upalnih procesa u drugim dijelovima tijela. Upalni procesi mogu biti potaknuti već i samo kratkim utjecajem hrane bogate lošim mastima.
Muški i ženski mozak razlikuje se po kompoziciji masnih kiselina. Kada su istraživači na laboratorijskim miševima manipulirali muškim mozgovima, na način da ih dovedu u stanje kompozicije masnih kiselina koje imaju ženke, ti su miševi bili zaštićeni od negativnog efekta prehrane bogate mastima. Kada tipično muški mozak uđe u stanje upale izazvane prehranom bogatom masnoćama reduciraju se normalne funkcije krvožilnog sustava, dok kod ženki takvi procesi nisu zamijećeni. Razlika se povezuje s utjecajem estrogena i estrogenskim receptorima.
Istraživači rade na modelu koji će razlike objasniti na ljudima, a već i dosadašnji rezultati sugeriraju da spol u budućnosti definitivno treba uzeti u obzir kada se govori o nutritivnim i farmaceutskim pristupima prehrani i bolesti. Već sada su sigurni da muškarci definitivno moraju biti oprezniji po pitanju konzumacije masne hrane, i njene povezanosti s upalnim procesima i pojavom bolesti, no žene.
Reference:
1.Eugenia Morselli, Esther Fuente-Martin, Brian Finan, Min Kim, Aaron Frank, Cristina Garcia-Caceres, Carlos Rodriguez Navas, Ruth Gordillo, Michael Neinast, Sarada P. Kalainayakan, Dan L. Li, Yuanqing Gao, Chun-Xia Yi, Lisa Hahner, Biff F. Palmer, Matthias H. Tschöp, Deborah J. Clegg. Hypothalamic PGC-1α Protects Against High-Fat Diet Exposure by Regulating ERα. Cell Reports, 2014; DOI: 10.1016/j.celrep.2014.09.025
Moglo bi Vas zanimati