I dok žene uobičajeno više paze na prehranu i izbjegavaju masno, novo objavljeno istraživanje pokazuje da bi na konzumaciju masne hrane trebali puno više pažnje obratiti – muškarci. Istraživači s Cedar-Sinai Diabetes And Obesity Research Institute iz Los Angelesa zaključili su da muški i ženski mozak posve različito reagiraju na konzumaciju masne hrane. Ta razlika […]
Na zahtijev Europske komisije EFSA (European Food Safety Authority) panel za dijetetske proizvode je objavio novo znanstveno mišljenje o Average Rquirements (AR, prosječne potrebe) za cink, selen i krom. AR služi kao osnova za nove DRV (Dnevne Referentne Vrijednosti) vitamina i minerala. Za cink Panel ističe povezanost tjelesne težine i spola. Prema provedenim statističkim istraživanjima, za žene prosječne težine 58,5 kg, AR vrijednost kreće […]
U posljednje vrijeme na tržištu se pojavilo nekoliko dodataka prehrani za sportaše koji kao aktivni sastojak sadrže ekstrakt iz cikle. Ima li u cikli nešto posebno ili industrija samo nudi novi “hype”? Cikla sadrži kalij, vitamin C, vlakna, no sami po sebi ne bi bili dovoljni da se posebno ističu. Ono što cikla sadrži u […]
Stanične membrane koje sadrže polunezasićene lipide (na slici desno) transformiraju se mnogo bolje od onih koje sadrže samo mononezasićene lipide (lijevo) Omega 3 su dobre za zdravlje, ali zbog čega i kako djeluje mehanizme u našem organizmu relativno je slabo objašnjeno. Znanstvenici s Institut de Pharmacologie Moléculaire et Cellulaire, INSERM i Université de Poitiers objavili […]
Članak objavljen 1. listopada 2014 u J.Am.Card. pod nazivom “The Effect of Coenzyme Q10 on Morbidity and Mortality in Chronic Heart Failure : Results From Q-SYMBIO: A Randomized Double-Blind Trial”, potvrđuje korist uzimanja CoQ-10 kao dodatne suplementacije terapiji kroničnog zatajenja srca. Do sada najveća (na 420 pacijenata) i najduža studija (dvije godine), pokazala je da oralno uzimanje koenzima Q-10 […]
Prema posljednjoj, do sada najopsežnoj studiji, nedostatak vitamina D povezan je s značajno povećanim rizikom od demencije i Alzheimerove bolesti u starijih osoba. Internacionalni tim istraživača predvođen dr Davidom Llewellynom s University of Exter Medical School utvrdio je da osobe s nedostatakom vitamina D u krvi imaju dvostruko veću šansu od pojave demencije i Alzheimerove […]
Protein iz smeđe riže gradi mišiće poput proteina sirutke, zaključuje nova studija. Na tržištu zasićenom proteinima sirutke i drugim mliječnim proteinima, za proteine iz riže malo tko i zna. Ukoliko se uopće i razmišlja o proteinima biljnog podrijetla onda vjerojatno svima na pamet padaju proteini iz soje. Proteini iz riže su relativno novi na tržištu […]
Da ćete treningom snage i uzimanjem proteina dobiti više mišićne mase i nije neka nova vijest, ali da ćete dokazano biti i zdraviji vrijedno je dodatne pažnje. Istraživanje obavljeno na Pusan nacionalnom sveučilištu u Koreji i objavljeno u Journal of Diabetes (ožujak 2014) iznosi interesantne spoznaje o utjecaju dijete s visokim udjelom proteina, kombinirane s treningom snage, na biokemijske […]
Muški i ženski mozak različito reagiraju na prehranu bogatu mastima
Vijesti, Zdrave vijestiI dok žene uobičajeno više paze na prehranu i izbjegavaju masno, novo objavljeno istraživanje pokazuje da bi na konzumaciju masne hrane trebali puno više pažnje obratiti – muškarci. Istraživači s Cedar-Sinai Diabetes And Obesity Research Institute iz Los Angelesa zaključili su da muški i ženski mozak posve različito reagiraju na konzumaciju masne hrane. Ta razlika […]
EFSA objavila nove preporuke za cink, selen i krom
Vijesti, Zdrave vijestiNa zahtijev Europske komisije EFSA (European Food Safety Authority) panel za dijetetske proizvode je objavio novo znanstveno mišljenje o Average Rquirements (AR, prosječne potrebe) za cink, selen i krom. AR služi kao osnova za nove DRV (Dnevne Referentne Vrijednosti) vitamina i minerala. Za cink Panel ističe povezanost tjelesne težine i spola. Prema provedenim statističkim istraživanjima, za žene prosječne težine 58,5 kg, AR vrijednost kreće […]
AAKG u ekstraktu cikle povećava proizvodnju dušičnog oksida
Nutricionizam, Vijesti, Vijesti suplementi i sportU posljednje vrijeme na tržištu se pojavilo nekoliko dodataka prehrani za sportaše koji kao aktivni sastojak sadrže ekstrakt iz cikle. Ima li u cikli nešto posebno ili industrija samo nudi novi “hype”? Cikla sadrži kalij, vitamin C, vlakna, no sami po sebi ne bi bili dovoljni da se posebno ističu. Ono što cikla sadrži u […]
Prikazan mehanizam blagotvornog djelovanja omega 3 masnih kiselina na mozak
Vijesti, Zdrave vijestiStanične membrane koje sadrže polunezasićene lipide (na slici desno) transformiraju se mnogo bolje od onih koje sadrže samo mononezasićene lipide (lijevo) Omega 3 su dobre za zdravlje, ali zbog čega i kako djeluje mehanizme u našem organizmu relativno je slabo objašnjeno. Znanstvenici s Institut de Pharmacologie Moléculaire et Cellulaire, INSERM i Université de Poitiers objavili […]
CoQ-10 pomaže kod bolesti kroničnog zatajenja srca
Zdrave vijestiČlanak objavljen 1. listopada 2014 u J.Am.Card. pod nazivom “The Effect of Coenzyme Q10 on Morbidity and Mortality in Chronic Heart Failure : Results From Q-SYMBIO: A Randomized Double-Blind Trial”, potvrđuje korist uzimanja CoQ-10 kao dodatne suplementacije terapiji kroničnog zatajenja srca. Do sada najveća (na 420 pacijenata) i najduža studija (dvije godine), pokazala je da oralno uzimanje koenzima Q-10 […]
Potvrđena veza između nedostatka vitamina D i demencije
Zdrave vijestiPrema posljednjoj, do sada najopsežnoj studiji, nedostatak vitamina D povezan je s značajno povećanim rizikom od demencije i Alzheimerove bolesti u starijih osoba. Internacionalni tim istraživača predvođen dr Davidom Llewellynom s University of Exter Medical School utvrdio je da osobe s nedostatakom vitamina D u krvi imaju dvostruko veću šansu od pojave demencije i Alzheimerove […]
Proteini iz smeđe riže dobri kao i proteini sirutke?
Vijesti, Vijesti suplementi i sportProtein iz smeđe riže gradi mišiće poput proteina sirutke, zaključuje nova studija. Na tržištu zasićenom proteinima sirutke i drugim mliječnim proteinima, za proteine iz riže malo tko i zna. Ukoliko se uopće i razmišlja o proteinima biljnog podrijetla onda vjerojatno svima na pamet padaju proteini iz soje. Proteini iz riže su relativno novi na tržištu […]
Trening snage i uzimanje proteina je zdravo, pokazuje studija
Vijesti suplementi i sportDa ćete treningom snage i uzimanjem proteina dobiti više mišićne mase i nije neka nova vijest, ali da ćete dokazano biti i zdraviji vrijedno je dodatne pažnje. Istraživanje obavljeno na Pusan nacionalnom sveučilištu u Koreji i objavljeno u Journal of Diabetes (ožujak 2014) iznosi interesantne spoznaje o utjecaju dijete s visokim udjelom proteina, kombinirane s treningom snage, na biokemijske […]