VITAMIN B5 – PANTOTENSKA KISELINA
Vitamin B5 poznat je pod nazivom pantotenska kiselina i spada u vitamine B kompleksa, vitamina topivih u vodi. Široko je rasprostranjena u svim živim stanicama pa je iz tog razloga i dobila naziv, prema grčkoj riječi pantos, u prijevodu „posvuduša“. Iz tog razloga i hipovitaminoza, odnosno nedostatak pantotenske kiseline, je rijetka pojava.
FUNKCIJE U ORGANIZMU
Pantotenska kiselina u organizmu
• pretvara hranu u glukozu koju organizam iskorištava kao energiju
• razlaže masti, ugljikohidrate i proteine pri proizvodnji energije
• sintetizira kolesterol
• sudjeluje u tvorbi crvenih krvnih stanica te spolnih hormona i hormona povezanih sa stresom
Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) odobrava za vitamin B5 slijedeće zdravstvene tvrdnje:
• pantotenska kiselina doprinosi normalnim mentalnim performansama
• pantotenska kiselina doprinosi normalnoj sintezi i metabolizmu steroidnih hormona, vitamina D i nekih neurotransmitera
• pantotenska kiselina doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti
• pantotenska kiselina doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije
UTJECAJ NA ZDRAVLJE
Zacjeljivanje rana
Studije u laboratorijskim uvjetima i na životinjama ukazuju kako pantotenska kiselina potiče zacjeljivanje rana. Na žalost nema dovoljno humanih studija za potvrdu.
Kolesterol i trigliceridi
Nekoliko manjih studija sugerira da uzimanje vitamina B5 snižava razine kolesterola i triglicerida kod osoba s povišenim masnoćama.
Reumatoidni artritis
Nekoliko manjih preliminarnih studija ukazuje da suplementacija pantotenskom kiselinom može ublažiti simptome reumatoidnog artritisa.
PREPORUKE ZA UZIMANJE
Kod nas je ustanovljena preporučena vrijednost od 6 mg dnevno za odrasle osobe. U ostatku svijeta te se količine kreću između 3 mg i 12 mg dnevno.
NEDOSTATAK VITAMINA B5
Nedostatak vitamina B5 smatra se vrlo rijetkom pojavom. Uobičajeno je da je nedostatak povezan i s nedostatkom ostalih vitamina B skupine.
RIZIČNE SKUPINE
• žene koje uzimaju oralne kontraceptive
• kronični alkoholičari
• osobe koje se nedovoljno hrane (starije osobe, osobe nakon operacija)
• osobe s oboljenjem crijeva i slabom apsorpcijom
Simptomi nedostatka uključuju iscrpljenost, nesanicu, depresiju, razdražljivost, povraćanje, bol u želucu i infekcije gornjih dišnih puteva
PRIRODNI IZVORI
Najviše vitamina B5 ima u iznutricama (jetra, srce, mozak), no dovoljno ga ima i u jajima, mlijeku, povrću, mahunarkama i cjelovitim žitaricama.
SIGURNOST ZA UZIMANJE
Vitamin B5 se smatra potpuno sigurnim za uzimanje čak i u višim dozama od preporučenih. Ekstremno visoke doze mogu izazvati proljev i potencijalno povećati rizik od krvarenja