VITAMIN B3 – NIACIN
Vitamin B3, poznat i pod nazivom niacin, je jedan od vitamina B topivih u vodi. Pojam niacin se odnosi na nikotinsku kiselinu i nikotinamid (još poznat kao niacinamid). Organizam može sintetizirati nikotinsku kiselinu iz aminokiseline triptofan. Transformacija triptofana u B3 je smanjena pri upotrebi kontracepcijskih pilula i penicilina.
ZDRAVSTVENE TVRDNJE
Unos dovoljne količine vitamina B3 (niacin) pomaže tijelu da:
• pretvori hranu u glukozu koja se koristi za proizvodnju energije
• oblikuje makromolekule, uključujući masne kiseline i kolesterol
• popravi DNA i reagira na stres
European Food Safety Authority (EFSA), koja pruža znanstvene savjete kao pomoć donositeljima zakonskih odluka, je potvrdila da su ustanovljene jasne zdravstvene tvrdnje povezane uz unos vitamina B3:
• doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji
• doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije
• doprinosi normalnoj funkciji živčanog sustava
• doprinosi održavanju normalne kože
• doprinosi održavanju normalnih sluznica
• doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti
UTJECAJ NA ZDRAVLJE
Niacin je neophodan za normalnop funkcioniranje organizma. Deficit nijacina može izazvati teške poremećaje od kojih je najznačajnija bolest pelagra.
RAK
Neka preliminarna istraživanja pokazuju da bi povećana potrošnja vitamina B3, uz druge mikronutrijente, mogla biti povezana sa smanjenjem učestalosti raka grla i usta.
DIJABETES
Neki dokazi pokazuju da bi vitamin B3 mogao pomoći osobama sa dijabetesom tipa 1 da produže vrijeme prije nego što je potrebno uzeti inzulin.
VISOKI KOLESTEROL
Suplementi sa visokom dozom vitamina B3 (nikotinska kiselina) su uspješno korišteni za snižavanje razina povišenog LDL (lošeg) kolesterola i masti (triglicerida) u krvi i povećavanje razine HDL (dobrog) kolesterola. Međutim, nuspojave (npr., crvenilo kože) mogu biti neugodne i dugoročno, uzimanje može biti štetno (oštećenje jetre).
ASTEROSKLEROZA
Budući da visoke doze vitamina B3 snižavaju razinu LDL kolesterola i triglicerida u krvi, to može spriječiti otvrdnjavanje arterija (ateroskleroza). Međutim, niacin povećava razine homocisteina u krvi, što pak je povezano sa povećanim rizikom od bolesti srca.
PREPORUČENI UNOS
Dnevne potrebe vitamina B3 (niacina) ovisi o količini amino kiseline triptofan u prehrani, koja se u tijelu konvertira u niacin: 60 mg triptofana pretvorenog u 1 mg niacin se naziva 1 niacin ekvivalent (NE). U većini europskih zemalja i SAD-u, preporučena količina za odrasle osobe je oko 16 mg NE za muškarce i oko 14 mg NE za žene.
NEDOSTATAK
Većina zdravih ljudi prehranom unosI dovoljnu količinu vitamina B3. Međutim, studije su pokazale da 15 do 20 % starijih osoba prehranom ne unosi dovoljno vitamina B3 za zadovoljenje preporučene dnevne količine.
U razvijenim zemljama je nedostatak vitamina B3 rijedak. Glavni uzrok nedostatka je alkoholizam te poremećaj u funkciji probavnog sustava. Simptomi blagog manjka su probavne smetnje, umor, čirevi, povraćanje i depresija.
PRIRODNI IZVORI
Najbolji prirodni izvori vitamina B3 su kvasac, jetra, meso peradi, nemasno meso, orašasti plodovi i mahunarke. U proizvodima iz žitarica (kukuruz, pšenica), niacin je vezan na druge molekule te stoga nije bioraspoloživ. Upravo je loša bioraspoloživost nikotinske kiseline u kukuruzi bila uzrokom pojave prave epidemije pelagre u SAD-u početkom dvadesetog stoljeća. Uzimanje aminokiseline triptofan pravilnom prehranom te njenom pretvorbom u vitamin B3 zadovoljavamo dvije trećine potreba. Važni izvori triptofana su meso, mlijeko i jaja.