Kada ispadanje kose postane problem

Zašto moja kosa pojačano ispada?

Gusta i zdrava kosa najčešće se povezuje s mladosti i vitalnosti. Na žalost, gubitak kose je danas sve češća pojava kod muškaraca i žena. Kada prImijetite da ste počeli značajnije gubiti kosu najbolje što možete je razumjeti temeljni razlog zbog kojeg se opadanje dešava, a zatim proaktivno pristupiti pronalaženju tretmana koji će najbolje djelovati.

Kada pretjerano ispadanje kose postane problem

Kosa ispada svakodnevno. Ispadanje primjećujemo prilikom pranja, feniranja i češljanja. Prosječno gubimo između 50 do 100 vlasi kose na dan i to je normalno. Životni vijek kose prolazi svoje uobičajene faze i otpala kosa bit će zamijenjena novom. Životni ciklus vlasi odvija se u tri faze:

 • Anagena faza – period rasta. Kosa je aktivna i raste 2 do 6 godina. Ukoliko vam se čini da kosa sporo raste, da ne možete imati dugu kosu, to znači da je faza rasta kratka!
 • Katagena faza – tranzicijski period. Rast prestaje i folikula korijena kose se odvaja od dermalne papile. Faza traje 2 do 3 tjedna
 • Telogena faza – period mirovanja i ispadanja

Na vlasištu se nalazi otprilike 100.000 folikula iz kojih tijekom života izraste mnogo vlasi. Kosa raste brzinom od 0.3-0.4 mm na dan i uvijek se nalazi u jednoj od tri navedene faze.

Anagena faza na vlasištu traje imeđu 3 do 5 godina, dok telogena faza traje 3 mjeseca.

Za vrijeme telogene faze dlaka ostaje u folikuli sve dok ne bude istisnuta rastom nove vlasi u anagenoj fazi. Obično je samo oko 5-15 % dlaka u telogenoj fazi, no iznenadni stresni događaj za organizam može dovesti do toga da puno veći postotak dlaka istovremeno uđe u telogenu fazu pa će većina dlaka odjednom otpasti.

Starenjem, na žalost, sve se više vlasi kose nalazi u telogenoj fazi, a kosa je tanja i prorjeđuje se.

Ukoliko, međutim, kosa započne naglo ispadati, u većoj količini, to može biti znak određenog medicinskog stanja koje zahtijeva poseban tretman ili čak dijagnozu liječnika.

Na sreću, za većinu stanja postoje tretmani, ali je uzroke prethodno potrebno prepoznati.

Životni ciklus kose

NAJČEŠĆI UZROCI PREKOMJERNOG ISPADANJA KOSE

Telogeni efluvij

Za bolje razumijevanje ovog pojma najbolje je razumjeti značenje riječi koje ga čine. Telogeni – prema telogenoj fazi u životnom ciklusu dlake. Efluvij je, slobodno prevedeno, isparavanje, odljev. Telogeni efluvij je stanje koje karakterizira difuzan gubitak kose po cijelom vlasištu. Najčešće je akutno aktiviran nekim događajem, npr. naglom promjenom razine hormona nakon poroda, težim operativnim zahvatom, dijetom i naglim gubitkom kilograma, nedostatkom određenih nutrijenata te psihičkim stresom.

Nutrijenti za kosu

Za zdravu i lijepu kosu izuzetno je važna prehrana i nutrijenti koje pritom uzimate. Naročito su važne omega-3 masne kiseline, vitamini B6, B12, folna kiselina i cink.

Telogeni efluvij mogu uzrokovati i lijekovi poput antidepresiva, beta-bloktora i nestereoidalni protuupalni lijekovi (npr. ibuprofen, aspirin). Prema AHLA, nedostatak nutrijenata poput željeza, cinka, amino kiseline L-lizin i B vitamina također može uzrokovati gubitak kose. 1 Karakterizira ga značajan, svakodnevni gubitak kose, zamjetan prilikom pranja kose ili češljanja. Gustoća kose je vidno smanjena, ali potpuna ćelavost nije karakteristika ovog stanja. Za vrijeme telogenog efluvija kosa mnogo brže no uobičajeno prelazi iz faze rasta u fazu mirovanja, a zatim, vrlo brzo, i u telogenu fazu ispadanja.

difuzno ispadanje kose

Žene koje pate od telogenog efluvija zamijetit će gubitak kose mjesec i pol do tri mjeseca nakon stresnog događaja. U najsnažnijem obliku kosa može ispadati u busenima. Ne postoji test na telogeni efluvij, no vaš dermatolog može se raspitati o životnim događajima i pregledati izgleda li korijen vlasi ispale kose poput sijalice. Oblik korijena koji izgleda poput sijalice sugerira da je vlas prošla kompletan, ali ubrzani ciklus rasta i ispadanja uzrokovan nekom stresnom situacijom.

Što poduzeti?
U slučajevima poslije trudnoće ili većeg operativnog zahvata treba se pridržavati uputa liječnika i pričekati da vrijeme pokaže razvoj stanja. Ukoliko bi uzrok mogli biti medikamenti upitajte liječnika za alternativnu terapiju ili smanjenje doze. Ukoliko je uzrok stres, dijeta i s njom povezan nagli gubitak kilograma povedite brigu o prehrani i uzmite vitamine i minerale neophodne za rast kose. Dermatolozi za ovo stanje mogu preporučiti i lokalnu primjenu minoksidila ili trioxidila

Anageni efluvij
Nije toliko čest kao telogeni efluvij, a karakterizira ga nagli gubitak kose koja je u anagenoj fazi. Tipičan primjer je gubitak kose uslijed kemoterapije. Nakon što uzročnik opadanja kose bude uklonjen iz organizma kosa najčešće ponovno počinje rasti.(2)

Androgenetska alopecija

Androgenetska alopecija je tzv. muški tip ćelavosti koji gotovo podjednako pogađa i žene, a uzrokovana je kombinacijom genetskih faktora i androgena – steroidnih hormona poput dihidrotestosterona. Posljednja istraživanja sugeriraju kako kod muškaraca nije od primarnog utjecaja razina hormona već reakcija folikula na njihovu prisutnost. Interesantno je kako se vlasi s preosjetljivim folikulama nalaze na tjemenu i iznad čela, a ne i sa strane glave, pa će kosa uzeta sa strane i presađena na tjeme normalno nastaviti rasti. Kod žena je povezana s povišenim vrijednostima androgena u serumu, učestalo povezana i sa sindromom policističnih jajnika.

Važno

Najveći problem uspješne terapije najčešće je nedosljedna primjena preparata!

Što poduzeti?
Tretman stanja najčešće podrazumijeva uzimanje DHT blokatora kako bi se reducirao utjecaj hormona na folikule kose i zaustavilo daljnje ispadanje kose. Sljedeće je primjena proizvoda koji će poboljšati cirkulaciju kože glave kako bi bolji dotok nutrijenata stimulirao rast kose. Važno je koristiti losion koji će ujedno ukloniti mrtve i nahraniti nove folikule.

Dermatolozi će najčešće preporučiti lokalnu primjenu minoksidila ili trioksidila kako bi stimulirali rast nove kose.

Androgenetska alopecija

Najveći problem prilikom terapije obično predstavlja – nedosljednost primjene. Uspjeh može očekivati nakon četiri mjeseca, a puni učinak nakon osam do deset mjeseci, stoga treba biti uporan!

Alopecija areata

Prema AHLA, alopecija areata (AA) je treći najčešći uzrok ispadanja kose, a pogađa 2% populacije. AA pogađa podjednako muškarce i žene, a najvjerojatnije je uzrokuje pogrešna reakcija imuno sustava koji napada vlastite folikule kose.  Alopeciju areatu karakterizira opadanje kose s određenih manjih površine vlasišta, a terapija se uglavnom bazira na primjeni kortikosteroida. Ukoliko se pojava zaustavi na nekoliko zahvaćenih područja postoji šansa da kosa ponovno počne rasti. Češće se javlja kod osoba koje imaju povišena antitijela štitnjače.

alopecija areata

Ostali uzroci

Hipotireoza
Hormoni štitnjače odgovorni su za vaš bazalni metabolizam, što uključuje procese koji reguliraju na koji način organizam koristi kisik, stvara energiju ili obnavlja kosu, kožu ili nokte. Nedostatak hormona ili hipotireoza može izazvati neobjašnjivo povećanje tjelesne mase, umor, zatvor, depresiju i probleme s koncentracijom. Kosa i nokti mogu postati skloni pucanju. Hipotireoza je 10 puta češća kod žena nego kod muškaraca.
Hipotireozu je moguće dijagnosticirati pretragama krvi, a vaš liječnik prepisat će vam potrebnu terapiju.

Lupus
Lupus je autoimuna bolest povezana s brojnim simptomima poput konstantnog umora, glavoboljom, oralnim čirevima i bolnim, otečenim zglobovima. Oboljelima najčešče opada kosa. Ukoliko imate kombinaciju navedenih simptoma za tretman se obavezno obratite se liječniku .

Nedostatak željeza
Žene koje ne uzimaju dovoljno hrane bogate željezom, naročito za vrijeme mjesečnice, sklone su anemiji uzrokovanoj nedostatkom željeza. Željezo je neophodno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca koja transportiraju kisik potreban za stvaranje energije. Simptomi uključuju konstantan umor, slabost, a koža je blijeda. Povećani napor brzo vas ostavlja bez daha. Anemija može biti povezana s glavoboljom, poteškoćom u koncentraciji, hladnim rukama i stopalima te gubitkom kose. Točna dijagnoza postavlja se nakon pretraga krvi.
Željezom bogata hrana je govedina, svinjetina, riba, lisnato povrće i grah. Vitamin C pospješuje apsorpciju željeza u organizam. Žene trebaju 18 mg željeza dnevno, 8 mg nakon menopauze. Možete ga uzimati i u suplementima kao što je Feroglobin.

Oboljenja kože glave
Kožne bolesti skalpa, poput seboroičnog dermatitisa (prhut), psorijaze ili gljivične infekcije mogu uzrokovati upalna stanja koja otežavaju normalan rast kose. Dermatolog ili liječnik mogu utvrditi da li je uzrok gljivica poput malassezia ili je uzrok stres, hormonalna promjena, loša prehrana ili nešto drugo. Oboljenje je najčešće kronično, ali se može držati pod kontrolom šamponima, losionima i odgovarajućom prehranom.

Pretjerana njega kose
Pretjerano šamponiranje, izvlačenje, peglanje i bojenje mogu oštetiti vlasi. Vrućina i kemikalije slabe, oštećuju i lome kosu što može dovesti i do ispadanja. Izbjegavajte naprave koje pretjerano zagrijavaju kosu. Vaše fenove namjestite na nižu temperaturu i smanjite upotrebu uređaja za izvlačenje kose. Izbjegavajte bojanje kose za više od dvije nijanse od vaše prirodne boje – što je veća razlika to će utjecaj kemikalija biti snažniji.

Preporučeno za Vas

 • FOLIGAIN regenerator za kosu - za muškarce

  FOLIGAIN regenerator za tanku kosu – za muškarce

  158,00 kn
 • FOLIGAIN regenerator za žene

  FOLIGAIN regenerator za tanku kosu – za žene

  158,00 kn
 • Foligain šampon za žene

  FOLIGAIN šampon protiv opadanja kose za žene

  169,00 kn
 • Foligain šampon za muškarce

  FOLIGAIN šampon protiv opadanja kose za muškarce

  169,00 kn
 • Foligain Trioxidil za žene

  FOLIGAIN Trioxidil za žene

  269,00 kn
 • Foligain TRIOXIDIL muški

  FOLIGAIN Trioxidil serum za muškarce

  269,00 kn
 • Perfectil Original

  Perfectil Original

  89,00 kn
 • Skin Hair Nails

  Skin Hair Nails

  128,00 kn

Reference:
1.) http://www.americanhairloss.org/men_hair_loss/introduction.asp
2.) Androgenetic Alopecia. Robert P Feinstein, MD, Associate Clinical Professor, Department of Dermatology, Columbia University College of Physicians and Surgeons.