Omega-3 masne kiseline
Omega-3 masne kiseline u kapsulama jedan su od cijenom najpristupačnijih pripravaka, a dokazano doprinose zdravlju organizma. Odobrene zdravstvene tvrdnje i brojna istraživanja koja potvrđuju djelotvornost stavljaju ih na sam vrh dodataka prehrani koje bi jednostavno morali uzimati.
Snižava trigliceride, reducira pojavu aritmije i usporava nastanak arterijskog plaka
Omega-3 polunezasićene masne kiseline kao što su EPA i DHA štite srce i krvožilni sustav na mnoge načine uspješno pobjeđujući nekoliko kritičnih kardiovaskularnih faktora rizika. Povišena razina triglicerida u krvi značajno povećava rizik od srčanih oboljenja. Omega-3 značajno reducira razinu triglicerida i pomaže stabilizaciji ostalih rizičnih faktora povezanih s metaboličkim sindromom.1-3
U borbi protiv povišene razine lipida u krvi nakon obroka
Dobro je istraženo područje djelovanja na povišenu razinu masti (lipida) u krvi nakon jela, tzv. postprandialnu hiperlipidemiju. To je pojava naglog povećanja količine lipida u krvi poslije obroka, a za koju istraživači pretpostavljaju da ima velik utjecaj na pojavu ateroskleroze i akutnog srčanog udara.4 Omega-3 posjeduje jedinstvenu sposobnost da ubrza uklanjanje lipida iz krvi poslije obroka te u tom smislu posjeduju značajne protektivne i preventivne osobine.
Omega-3 usporava nastanak plaka, sprječava zgrušavanje i poboljšava endotelne funkcije
Nestabilan plak nakupljen na arterijama može biti uzrokom srčanog udara. Nestabilne naslage eruptiraju a njeni otkinuti djelići blokiraju slobodan protok krvi kroz žile. Srčani udar uzrokovan otkinutim dijelovima arterijskog plaka nastupa iznenada, bez tipičnih simptoma poput angine ili nedostatka daha. Omega-3 djeluju na samu strukturu plaka smirujući upalne procese, čineći ga manje nestabilnim i opasnim. Nadalje, studije pokazuju da omega-3 usporava i sam nastanak aterosklerotičnog plaka.5,6
Još jedan od uzroka nastanka srčanih bolesti je i endotelna disfunkcija, stanje pri kojem se krvne žile ne uspijevaju raširiti u slučaju povećane potrebe za boljim optokom krvi. Nove studije jasno pokazuju povezanost omege-3 s pravilnom funkcijom krvnih žila i proizvodnjom važnih supstanci u endotelnim stanicama, neophodnih za pravilnu dilataciju krvnih žila.5
Omega-3 normalizira srčani ritam i preventivno djeluje protiv iznenadne smrti od srčanog udara
Omega-3 iz ribljeg ulja vrlo je efikasna u regulaciji srčane aritmije (atrijalna fibrilacija) koja značajno uvećava rizik od srčanog udara. Utvrđeno je da među osobama koje pate od srčane aritmije uvelike prevladavaju one s niskom razinom omega-3 masnih kiselina u krvotoku te je klinička upotreba omega-3 masnih kiselina poželjna u tretmanu aritmije.7 Dobro provedena studija pokazala je značajno manju (54%) pojavu atrijalne fibrilacije u osoba koje se oporavljaju nakon obavljene operacije premosnice. Navedeno potvrđuje i druga studija, koja pokazuje obdukcijske nalaze osoba koje su umrle iznenadno.8
Preventivne osobine omege-3 kao pomoć protiv nastanka tumora i pomoć oboljelima
Zbog limitiranog uspjeha tretmana protiv opake bolesti prevencija se često nalazi u fokusu interesa. Podaci prikupljeni u posljednja tri desetljeća pokazali su da ljudi koji žive u područjima u kojima se tradicionalno konzumira više ribe, poput Norveške i Japana, imaju manju pojavu raka od ostalih i tako dovodi u vezu konzumaciju omege-3 i pojave raka. Prije svega je utvrđeno da postoje mehanizmi koji mijenjaju genetički signal u stanicama ne dozvoljavajući im da postanu kancerogene.9 Nadalje, poznato protuupalno djelovanje omege-3 reducira proizvodnju inflamatornih molekula za koje se smatra da su inicijatori nastanka i progresije tumora.10,11 Istraživanja koja su za sada provedena na laboratorijski induciranim tumorima na životinjama pokazuju odlične rezultate djelovanja EPA i DHA komponenata omege-3 u prevenciji i progresiji raka dojke i prostate.12,13 Jednako, mehanizam djelovanja uzrokuje nestanak receptora na površini tumorske stanice neophodnih za metastaziranje na ostala tkiva.14,15
Suplementacija kao nadopuna kemoterapiji
Provedena istraživanja na nekoliko kemoterapijskih lijekova utvrdila su da tumorske stanice koje sadrže veću količinu DHA mnogo osjetljivije na djelovanje terapije. U nekim se klinikama ovaj pristup upotrebljava tako da se suplementacija DHA radi prije početka te za vrijeme kemoterapije s vrlo dobrim rezultatima. I pacijenti koji se trebaju podvrći operativnim zahvatima također dobivaju omega-3 masne kiseline nakon čega su potvrđene značajno manje komplikacije uzrokovane postoperativnim infekcijama. Iako će biti potrebno provesti još mnogo studija, do sada poznato ukazuje na značajnu ulogu omega-3 masnih kiselina u prevenciji i tretmanu tumora.
Omega-3 i mozak
Istraživanja povezanosti omege-3 i raspoloženja započela su nakon sređivanja meta studija koje su egzaktno pokazale da je među populacijom koja konzumira više morske ribe manje depresivnih poremećaja. Ne samo činjenica da je u većini zapadnih zemalja prehrana bazirana na procesiranoj hrani, nego i trendovi mršavljenja koji najčešće podržavaju vječnu tezu kako treba izbjegavati masti, uzrok su porasta depresivnih stanja. Dodatak iznimno važne omege-3 pokazuje pozitivne rezultate u različitih pacijenata i može biti prava pomoć osobama svih dobnih skupina koje zapadaju u depresivna stanja. Uz to, prema jednoj od posljednjih objavljenih studija omega-3 masne kiseline mogu pomoći osobama koje već uzimaju prepisane im medikamente, a ne uspijevaju postići željene rezultate. Poboljšanja u kombinaciji s lijekovima uočena su kod depresija, uznemirenosti, poremećaja sna i smanjenog libida.16 Studija objavljena u Engleskoj potvrdila je efikasnost konzumacije zajedno s lijekovima kod oboljelih od bipolarnog poremećaja.17 Kao iznimno važna za funkcioniranje mozga, omega-3 se pokazala uspješnom u tretmanu poremećaja pažnje (ADHD) u djece i adolescenata te u tretmanu i prevenciji demencije i Alzheimerove bolesti.18 Dobrim dijelom se za sada vjeruje da su mehanizmi djelovanja uvelike povezani s već spomenutim anti-inflamatornim djelovanjem omega-3 masnih kiselina. Dokazana je i povezanost nedostatka omege-3 s razinom fosfatidilserina, važne supstance u mozgu koja osigurava pamćenje i posjeduje antidepresivna svojstva. Količina omega-3 masnih kiselina koja se primjenjuje klinički u SAD-u kreće se od 1000 do 2000 mg dnevno, dok su se u kliničkim ispitivanjima te količine kretale od 1000 do 4000 mg dnevno.
Omega-3 i kosti – povezanost za koju mnogi ne znaju
Iako postoje tek preliminarna istraživanja na životinjama i ljudima, dovoljno snažno upozoravaju na povezanost konzumacije ovih masnih kiselina u očuvanju jakih kostiju, naročito uslijed starenja.19 Ista istraživanja kažu da omega-3 može spriječiti gubitak koštane mase uslijed procesa starenja i povećati apsorpciju važnog kalcija. Snaženje kostiju i protuupalni efekt omege-3 ima osobitu važnost za smanjenje rizika od osteoporoze kod post-menopauzalnih žena, kao i za svu odraslu populaciju koja pati od gubitka koštane mase te oboljenja poput reumatoidnog artritisa ili periodontitisa.
Mogu li svi konzumirati omega-3
Iako korisna za svu populaciju i spolove, osobe koje upotrebljavaju lijekove za razrijeđivanje krvi ili imaju sklonosti krvarenju trebale bi konzultirati liječnika prije konzumcije omega-3 ribljeg ulja.
Koliko omega-3 uzimati?
Liječnici koji upotrebljavaju omega-3 masne kiseline u kliničkom tretmanu pacijenata sugeriraju uzimanje 1200 do 1800 mg ovih masnih kiselina u smislu prevencije i regulacije različitih rizičnih markera srčanih oboljenja. Kako bi značajno djelovale na povišene trigliceride, količine se kreću oko 3000 mg dnevno za pripravke standardne koncentracije.
Reference:
1.) Menuet, Lavie, Milani: Importance and Management of Dyslipidemia in the metabolic Syndrome, Am.Jour. Med.Sci. prosinac 2005
2.) Ebbesson, Risca, Kenish: Omega-3 improve glucose tolerance, Int. Jour. Circumpolar Health, rujan 2005
3.) Balk, Lichtenstein, Chung, Kupelnick, Chew, Lau: Effects of Omega-3 fatty acids on serum markers of cardiovascular disease risk: A systematic review. Atherosclerosis ožujak 2006
4.) Karpe, Steiner, Uffelman, Olivecrona, Hamsten: A postprandial lipoproteins and progression of coronary lipoproteins and progression of corronary atherosclerosis. Atherosclerosis, ožujak 1994
5.) Connor Sl, Connor We: Are fish oils beneficial in prevention and treatment of corronary artery disease? Am.J. of Clinical Nutrittion, listopad 1997
6.) Abeywardena, Lead: Longchain n-3 polyunsaturated fatty acid and blood vessel function, Cardiovasc Res. prosinac 2001
7.) Christensen, Riahi, Schmidt: n-3 fatty acids and ventricular arrhytmias in patients with ischaemic heart disease and implantable cardioverter defibrilators. Europace,lipanj 2005
8.) Calo, Bianconi, Colivichi: n-3 fatty acids for the prevention of atrial fibrillation after corronary artery bypass surgery: a randomized, controlled trial. J Am Coll Card. svibanj 2005
9. ) Aktas, Halperin: Translational regulation of gene expression by omega-3 fatty acids. J Nutrition, rujan 2004
10.) Bartram, Gostner, Scheppach: Effects of fish oil on rectal cell proliferation, mucosal fatty acids and prostaglandin E2 release in healthy subjects. Gastroeterology, studeni 1993
11.) Rao, Hirose, Indramie, Reddy: Modulation of experimental colon tumorogenesis by types and amounts of dietary fatty acids. Cancer Resear. ožujak 2001
12.) Rose: Dietary fatty acids and prevention of hormone responsive cancer. Proc. Soc Exp Cio. Med. 1997
13.) Rose: Effects of dietary fatty acids on breast and prostate cancers: evidence from in vitro experiments and animal studies. Am. J. of Clinical Nut. prosinac 1997
14.) McCarty: A wholly nutritional multifocal angiostatic therapy for control of disseminated cancer, Med Hypotheses lipanj 2003
15.) Tsuji, Murota, Mortia: Docosapentaenoic acid suppressed tube-forming activity in endothelial cell induced by vascular endoth. growth factor. Prostaglandins L. Ess. Fatty acids svibanj 2003
16.) Fontani, Corradeschi, Felici, Alfatti, Migliorini, Lodi: Cognitive and physiological effects of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation in healthy subjects. Europ. J. Clinical Investi. studeni 2005
17.) Emsley, Myburgh, Oosthuzien, Rensburg: Randomized, placebo-controlled study of ethyl-eicipentaeonic acid as supplemental treatment in schizoprenia. Am.J. of Psychiatry, rujan 2002
18.) Young, Conquer: Omega-3 fatty acids and neuropsyhiatric disorders. Rep. Nutr. Dev. siječanj 2005
19.) Corvin: Effects of dietary fats on bone health in advanced age. Prostaglandins Le. Ess.Fatty Acids, lipanj 2003