Melazma

Melazma je kronični poremećaj kože koji se manifestira kao simetrična, zamrljana, smeđa pigmentacije lica. Najčešće se pojavljuje kod žena i predstavlja estetski, ali i psihološki problem.

Što uzrokuje melazmu?

Melazma nastaje kao kompleksna posljedica djelovanja UV zračenja i zračenja vidljivog spektra u kombinaciji s genetskim, hormonalnim i drugim faktorima. Pigmentacija je direktna posljedica prekomjerne proizvodnje melanina pod utjecajem sunčevih zraka, a neravnomjerna proizvodnja ili sklonost deponiranja najčešće su potaknuti nekim od slijedećih faktora:

 • Oralnom kontracepcijom
 • Ljekovima, parfemima, deodoranima i drugim kozmetičkim sredstvima
 • Hipotireozom (niska razina tiroidnih hormona štitnjače)
 • Trudnoćom (uglavnom se povlači nekoliko mjeseci nakon poroda)
Melazma

Konstantno izlaganje sunčevom svjetlu uzrokuje povećanu proizvodnju melanina i deponiranje pigmenta u dermitisu. Glavni cilj modernih istraživanja je shvatiti povezanost matičnih stanica, živčanog i krvožilnog sustava te hormonalnih poremećaja u prekomjernoj aktivaciji melanocita i proizvodnji melanina.

Kako se riješiti melazme?

Laserski tretmani

Postoje brojni tretmani od kojih su laserski najefikasniji budući da jedini djeluju direktno na jedan od glavnih uzroka razvoja melazme. Od lasera koji su adekvatni za tretiranje melazme izdvajamo: frakcijski laseri koji izazivaju mikroskopska oštećenja ispod kože koja se zacjeljivanjem zamjenjuju i tako izbacuju pigment. Posebno su efikasni laseri koji uništavaju kapilare koje hrane pigmentne stanice. U zadnje vrijeme se koriste tzv Q switch laseri za uklanjanje tetovaža. Peelinzi, abrazije i IPL uređaji se mogu koristiti samo s velikim oprezom jer često pogoršavaju melazmu. Primjena vlastite krvi tzv. PRP tretman pomaže. Brojne kreme dostupne na tržištu većinom djeluju slabo.

Nedostaci laserskih tretmana

Najveći nedostatak laserskih tretmana je u činjenici da mogu pogoršati melazmu ukoliko ih radi nestručna osoba s neadekvatnim laserom. Najnovije generacije lasera su izuzetno sigurne, no cijena tretmana je prilično visoka. U većini slučajeva potrebno je izvršiti tri tretmana, a mnogima, na žalost, neće biti dostupni zbog cijene.

Kreme protiv melazme s hidrokinonom

Većina krema protiv melazme sadrži hidrokinon koji je u nekim zemljama zabranjen zbog iritacija kože, a često je i oboji tamnom bojom. Brojne kreme izazivaju iritaciju, upalu ili ljuštenje kože te se ne mogu koristiti ljeti. Rezultati su često minimalni te ih je za vidljive rezultate potrebno koristiti duže vrijeme, što rezultira većim troškovima. Kreme ne djeluju na 2 glavna puta razvoja pigmenta već kemijski oštećuju kožu kako bi uklonile pigment. Postupak povećava rizik od razvoja melazme tj. postupalne pigmentacije. Ne postoji posebna krema prilagođena za održavanje postignutog rezultata.

Zašto ne koristiti kreme koje sadrže hidrokinon?

 • u većini zemalja je zabranjen zbog brojnih nuspojava od kojih su najčešće: iritacija, upala, alergije te bojanje kože i noktiju
 • često izaziva iritaciju kože i upalu što samo pogoršava melazmu
 • u niskim koncetracijama imaju jako slab efekt, treba ih jako dugo koristiti, a to povećava rizik da oboje kožu i nokte
 • u većim koncetracijama izazivaju iritaciju i upalu kože te se ne mogu koristiti redovito
 • u slučaju da koža poprimi tamnu pigmentaciju treba znati da se ona jako teško uklanja

White Skin – krema bez hidrokinona

White Skin je prva krema protiv pigmentacija lica čiji se rezultati mogu uspoređivati s rezultatima tretmana laserom. Kremu je osmislio dermatolog dr. Kaliterna i uspješno je primijenio na velikom broju klijenata. Rezultati se vide vrlo brzo, najčešće u prvih par tjedana, što nije moguće postići čak ni laserskim tretmanima. U odnosu na druge kreme protiv pigmentacija postignuti rezultati su znatno bolji i traju dulje.

White Skin 1

Uz djelovanje na pigmentaciju krema pokazuje snažan efekt pomlađivanja i obnove kože te se izgled i kvaliteta kože znatno popravlja. Velika prednost kreme je njena cijena u odnosu na skupe tretmane laserom. Jedina je krema koja djeluje na 2 glavna puta razvoja pigmenta. Ne oštećuje kožu, poput drugih krema, kako bi uklonila pigment te koža nakon tretmana nije posebno osjetljiva. White Skin najbrže postiže vidljive rezultate koji ujedno i traju najdulje.

Kako djeluje Whiteskin krema?

White Skin je jedina krema koja djeluje na sve faze razvoja pigmenta tj. tvari koje daju boju. Bazirana je na sastojcima derivata resorcinola. Zaustavlja enzim tirozinazu koji je glavni za razvoj pigmenta i potiče njegov raspad. Ujedno djeluje na ostale enzime koji sudjeluju u razvoju pigmenta. Blokira prijenos pigmenta u stanice te koči razvoj pigmentnih stanica.

White Skin 1 & White Skin 2

Krema White skin 1 koristi se za uklanjanje melazme, a krema White skin 2 za održavanje postignutog stanja tj. prevenciju vraćanja melazme. White skin 2 se može koristiti kod jako suhe ili osjetljive kože tj., ako krema White skin 1 izaziva iritaciju. Glavna razlika je u većoj koncentraciji aktivne tvari u White skin 1 koja ima snažnije djelovanje, dok je niža koncentracija aktivne tvari u White skin 2, koja ima blaže djelovanje.

Može li se Whiteskin krema koristiti i u druge svrhe?

White Skin krema se u prvom redu koristi za uklanjanje pigmentacija na licu izazvanih suncem, a osobito kod melazme. Savjetuje se njena primjena i kod kože oštećene suncem. Krema snažno potiče pomlađivanje i obnovu kože, osobito kod neujednačenog tena.

Kremu mogu koristiti svi u svrhu prevencije starenja i uklanjanja umornog izgleda kože. Krema daje rezultate pomlađivanja lica koji se mogu uspoređivati s laserskim tretmanima. Idealna je za dobivanje porculanskog tena i za svježiji izgled. Pomaže osvježenju lica kod pušača, te kod neujednačenog tena. Nije namjenjena pigmentacijama na tijelu, iako može pomoći.

Kako koristiti kremu White Skin?

Lice je potrebno dobro očistiti mlijekom, micelarnom otopinom ili gelom prije nanošenja kreme. Krema se nanosi isključivo samo noću, jednom na cijelo lice ili ciljano na pigmentaciju. Početno se može javiti blaga iritacija ili peckanje, što brzo prolazi. U slučaju peckanja ili iritacije premazati kremu za njegu preko kreme White skin. Po potrebi uraditi pauzu od par dana, kremu nanositi svakih par dana ili više puta dnevno mazati danju kremu za njegu. Za što bolje rezultate savjetuje se danju nositi šminku tj. puder, ili obojene zaštitne kreme protiv Sunca. Krema White Skin je pogodna za sve tipove kože.

Koliko dugo mogu koristiti White Skin?

Nema ograničenja oko primjene tj. možete je koristiti do postizanja željenog stanja. Potrebno je znati da nije moguće melazmu ukloniti 100%. Nakon postizanja željenog rezultata preporučuje se koristiti kremu White Skin 2 za održavanje stanja, pogotovo ljeti ili pred ljeto. Melazma na čelu i obrazima se brže i lakše uklanja u odnosu na području nadusnice na kojoj je potrebna produžena primjena.

Kakve rezultate mogu očekivati?

Melazma se većim dijelom ukloni, no nažalost ne 100%. Uspjeh ovisi o više faktora: pravilnoj primjeni kreme, zaštiti od sunca tijekom ti nakon tretmana, starosti melazme, lokaciji melazme, koji sve faktori sudjeluju u razvoju melazme,..  i nizu drugih faktora. Pored UV zraka, zrake vidljivog svjetla također potiču melazmu. Uz ženske hormone sudjeluju i hormoni nadbubrežne žlijezde te niz faktora koje luči koža. Melazma na nadusnici teže se i sporije uklanja jer je na tom mjestu pigment najdublje smješten. Što je melazma starija, to je dublje smješten pigment, te treba više vremena za rezultat.  Koža postaje sjajna, glatka i lice izgleda svježe. Ten se popravi i lice izgleda čisto, svježe i odmorno. Pored izgleda kože, znatno se popravi kvaliteta kože te dobijete porculanski ten. Krema dodatno ublažava manje nepravilnosti kože tipa proširene pore i manje ožiljke. Povoljno utječe na problematičan ten i akne.

Što treba poduzeti da se melazma ne vrati?

Nakon uklanjanja melazme potrebno je koristiti kremu White skin 2 za održavanje postignutog stanja jer se melazma može vratiti. Ovo je potrebno provoditi preventivno tijekom proljeća i ljeta. Pri tome je potrebno provoditi redovitu zaštitu od Sunca šeširom, puderom ili zaštitnom kremom protiv Sunca. UVA zrake koje posebno potiču razvoj melazme, prisutne su tijekom cijele godine te je potrebno stalno biti na oprezu. Bez obzira koliko kratko bili na Suncu, potrebna je zaštita. UV zrake prodiru kroz staklo, hlad i oblake! Jedina zaštita od vidljivih zraka svijetla jest šminka (puder) ili tonirane zaštitne kreme protiv Sunca. Ne savjetuje se uklanjati dlačice sa nadusnice vrućim voskom jer stvara upalu i potiče pigmentaciju.

Preporučeno za Vas

 • Scarless krema protiv ožiljaka

  Scarless

  499,00 kn
 • White Skin by Dr. Kaliterna

  White Skin 1

  499,00 kn
 • Zeoclear

  Zeoclear

  149,00 kn
 • Zeogold Light

  Zeogold Light

  249,00 kn